קלינאות תקשורת
מהו מקצוע קלינאות תקשורת
קלינאות תקשורת הוא אחד מן המקצועות הפרא-רפואיים, שמטרתו לאפשר לילד להיות שותף פעיל ומשמעותי בתקשורת ואינטראקציה עם האנשים הסובבים אותו בשלל מעגלי החיים שלו – בביתו, בגן, בביה”ס ובקהילה.
הטיפול והשגת מטרותיו מתבצעים תוך כדי פעילויות משמעותיות לילד, כגון: משחקים מגוונים, פעילות במרחב וליד שולחן ושימוש בדמיון ויצירתיות. דרכי הטיפול נבחרות בהתאמה לגילו של הילד, לתחומי העניין שלו, ליכולותיו ולמטרות הטיפול הספציפיות.

מי מגיע אלינו
מגיעות אלי משפחות עם תינוקות, פעוטות וילדים המתמודדים עם אתגרים בתחומים שונים:
שפה – עיכוב בהפקות קוליות וברכישת שפה ודיבור, קשיי שפה ולקויות שפה התפתחותיות (לדוגמא, קושי בשיום ובשליפת מילים, שיבושים במבנה ובאורך המשפטים, שגיאות בהטיית מילים, קושי לתאר, להסביר ולשתף בחוויות, קושי בהבנת מסרים מילוליים, וכד’).
מובנות דיבור – שיבושי הגייה שונים, דיבור לא ברור, אפרקסיה ילדית של הדיבור (קושי בתכנון רצפי התנועות של איברי ההגייה לצורך דיבור).
משחק ותקשורת חברתית – קושי להשתתף בשיחה, במשחק משותף ובאינטראקציה חברתית.
דיבור, קול ושפה בנוכחות קושי מוטורי, נוירולוגי או קוגניטיבי – טונוס שרירי גבוה/נמוך, גמישות יתר, שיתוק מוחין, הפרעת קשב וריכוז, מוגבלות שכלית התפתחותית ותסמונות שונות.
תקשורת תומכת וחליפית – התאמה והטמעה של אמצעי תקשורת תומכים או חלופיים, כגון: לוחות תקשורת, מחשבי תקשורת ואמצעים טכנולוגיים מתקדמים.
אכילה ושתיה – קושי בהשתתפות בארוחות, באכילה ובשתייה, קשיים במעבר למזונות מוצקים, וכד’.
תפקודי פה – שמירה על מבנה ותפקוד יעיל של הפה והלסת בדיבור ובמנוחה (למשל, טיפול בדחיפת לשון, לפני ובמהלך טיפול אורתודונטי, שמירה על מנח פה תקין, פיתוח הרגלי נשימה דרך האף וכד’).
המעטפת הטיפולית כוללת גם מתן ייעוץ והדרכות להורים, קשר עם מטפלים נוספים, צוותים חינוכיים, ועוד, בהתאם לצורך.